Такси портал
feed
Advertisement
Advertisement

Translation

Такси Новини Любопитно, филми и други Какво са витамините

Гласувай в Google Plus!

Bg Taxi in Google+
Какво са витамините Печат Е-мейл
(4 гласа)
Такси и транспортни новини, любопитно и други - Любопитно, филми и други

Какво значи думата витамини?

Понятието витамин се заражда през 1912 година, когато американския био химик Казимир Функ извлича от люспите на ориза, вещество което съдържа витамин B1, и е необходимо за лекуването на болестта берибери, като му дава после името "витамини".

Витамина е нискомолекулно вещество от органичен характер, спомагащи за пълна жизнена дейност на животните и човека те са катализатор на метаболитните процеси в организма ни. Едната група e мастноразтворим витамин, съдържа се най-често в храната и принадлежат към групите А, D, E и К. Също има и техни сборни групи А1, А2, D1, D2, D3, D4, D5, D6 и други.

Мастноразтварими витамини от групи D, Е, К се съдържат и в много плодове и зеленчуци, а в продукти от животински произход можем да намерим тези от А група.

Противорахитичен витамин е този от група D, той е полезен за растежа на костите ни, за зъбите, калцирането и усвояването на калция и фосфора в организма ви.

Богати на витамин С са магданоза и портокалите. Той влияе благоприятно на имунната ни система като я укрепва.Липса на Витамин С ни прави податливи на болест и инфекция.

От пълнозърнестия хляб, свинското и рибата получаваме нужния ни Витамин В1. При недостатъчен прием съществуват рискове от мускулна слабост, инфекциозно заболяване, полиневрит и други.

Този витамин подпомага нервната система. Витамин Б5 противодейства на инфекциите, спомагайки създаването на анти-тела. Както Б1, така и В5 си набавяме oт рибата, свинското и пълнозърнестия хляб.

Липсата на витамини в организма води до болести, които са: хиповитаминоза, авитаминоза, а прекомерното им използване до хипервитаминоза.

Голяма част от витамините използвани в лекарствата, се образуват от химични и микробиологични синтези, което означава че са изкуствени.

Има много витаминно-минерални комплекси, но най-добре е да изберем витамините от реномиран производител, още повече ако производителя е Български и витамините са с ниска цена. Съвета ми към вас потребители е - изберете Български витамини - достатъчно качествени и добри са, а също и са много по-евтини от витамините на чуждестранните производители извън България.

Такси новини със същите тагове: витамини витамините минерали витамин минерал
Коментара (1)Add Comment
Навигация
написан от GPS, май 26, 2012
Навигация за автомобили

Напиши коментар

Copyright © Такси портал BG Taxi 2008.
busy
 
< Предишна   Следваща >
Таксита София | Таксита Пловдив | Таксита Варна | Таксита Русе | Таксита Бургас | Такси и транспортен портал BG Taxi © 2008-2011 | Taxi на аерогара, трансфери, вип такси, VIP TAXI Google Analytics Alternative