Dyson Vassilias
Варна, България
22/07/2024

Необходимостта от детски лекари за малките

детски лекари

Необходимостта от детски лекари за малките. Детските лекари не предписват лекарства за възрастни на своите пациенти, защото децата не са малки възрастни. Те се нуждаят от своите безопасни лекарства. Техниките, използвани от лекари, лекуващи възрастни хора често са неприемливи за млади пациенти.

Детски лекари за малките

Има и още една разлика между детските лекари, специализиращи в детски и лекарите, лекуващи възрастните хора с възрастни болести.

И тук има коренно различен подход от гледна точка на психологията. Възрастен отива на лекар усамостоятелно и по собствено желание, никой не го убеждава да потърси помощ.

При децата ситуацията е различна с отиването при детски лекар.

Малките деца и младите пациенти изпитват нещо като страх в непозната среда.

Детският лекар е изправен пред важната задача: не само да излекува болния, но и да намери правилен подход към детето. Именно затова детският лекар трябва да има способността не само да общува с децата, но и да ги обича, и да им вдъхва доверие. Само в този случай той може да се нарече добър детски лекар.

Познаването на основите на детската психология е задължителен елемент в работата на всеки детски лекар в лечебно заведение.

Детските лекари трябва да могат правилно да обяснят на малките си пациенти необходимостта от преглед, провеждане на лечение и различни видове манипулации (като например инжекции).

По този начин важните качества на детския лекар са търпението и способността да се работи с децата игриво. Само такъв детски лекар, който е в състояние да отвлече вниманието на детето, да го успокои, може успешно да го прегледа, диагностицира заболяване, ако има такова и удобно да организира процеса на неговото лечение.

Скоростта, с която детето се развива и расте след раждането, е просто невероятна. Всяка възраст е уникална, има свои собствени характеристики и от един момент натам промените в тялото на детето започват да се случват по-бавно с порастването и завършването на физическото им развитие. Промените са особено ярки в периода на новородено и кърмаческа възраст, когато всеки месец, седмица, понякога и всеки ден, родителите могат да забележат промяната, нещо ново в детето – в поведението, физическото и психическото развитие.

Такива бързи промени не се случват в зряла възраст, когато тялото вече е оформено.

Следователно педиатричната медицина е призвана да лекува деца и юноши, както и да следи за правилното им развитие. В това отношение лекарите за възрастни са некомпетентни по тези въпроси.

Коментарите са изключени.